Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 

Column: Opvoeding

Het kleine keizer-syndroom

"over emotionele verwenning door ouders"

 

Denise Boomer van De Kersenboom:

Ik lees in de NRC dat kinderen verpest worden door emotionele verwenning door ouders die hun kind nooit ‘nee’ verkopen, geen grenzen stellen en elk gedrag van hun kind vergoelijken. Deze ouders worden meer buddy genoemd dan opvoeders. Ze schijnen kinderen te kweken met ‘prima-donna-gedrag’. Er wordt weinig goeds over deze kinderen geschreven. Een van de woorden die gebruikt wordt is het Kleine keizer-syndroom.

Zo min mogelijk frustraties
Volgens ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is verwennen van alle tijden, maar zijn er steeds meer extremen. Deels doordat er meer geld is en deels omdat de maatschappij geneigd is meer toe te geven aan kinderen. Hoe komt het toch dat we onze kinderen steeds meer willen afschermen van frustraties? En hoe komt het toch dat het geluk van ons kind zo hoog in ons vaandel staat? Zo hoog dat steeds meer kinderen een verwende en onuitstaanbare indruk maken.

Het zijn niet alleen de kinderen die gelukkig moeten zijn. We willen vooral zelf gelukkig zijn, we willen genieten van alles om ons heen. Want dat is toch mogelijk. Daarom leggen we ook onze kinderen zo min mogelijk beperkingen op, om zelf ook niet te veel gefrustreerd te worden.

Mijn eigen ervaring met frustaties
Net als iedereen vind ik het ook heel lastig om met frustraties om te gaan. En waarom? Omdat ik nooit geleerd heb ermee om te gaan. De manier van mijn ouders was voor mij niet erg effectief. Mijn vader onttrok zich eraan door zich in zichzelf te keren. Terwijl de reacties van mijn moeder zo heftig waren dat ik bang voor haar was. Ik vond deze manier verschrikkelijk. Mijn vaders manier sprak mij veel meer aan. Daarom keerde ook ik mij – bij situaties die ik niet prettig vond – terug in mijzelf. Deze manier kun je lang volhouden, want buiten mezelf hadden weinig mensen daar echt last van. Daarom hield ik dit makkelijk vol tot ik kinderen kreeg. Mijn kinderen haalden me echter steeds weer uit mijn comfortzone, omdat ze dingen deden die ik niet fijn vond en waar ik niet voor weg kon lopen. Ik reageerde dan zoals mijn moeder. Dat vond ik niet fijn, wat maakte dat ik me nog verder terug trok in mezelf.

Je zult je kunnen voorstellen dat ik vanuit deze positie steeds minder in contact was met wat ik wilde en ik me gemakshalve maar liet leiden door wat mijn man en mijn kinderen wilde. Dit is een hele tijd redelijk goed gegaan. Ik denk dat dat kwam doordat ik mijn werk had en er overdag een hele lieve oppas in huis was die voor de kinderen zorgde. Tot ik ongeveer 8 jaar geleden mijn baan opzegde, ging verhuizen en fulltime moeder werd. Toen begon mijn gedrag mezelf en anderen echt te storen. Ik vond het moeilijk mijn kinderen aan te sturen en nog moeilijker echt van ze te genieten. En als ik daar geen verandering in had aangebracht zouden mijn kinderen zeker kleine keizers geworden zijn.

Het geheim van een gelukkig leven
Ik heb het geluk gehad terecht te komen bij de Kindertelefoon. Ik heb daar geleerd aanwezig te blijven zonder gelijk in de stress te schieten. Hierdoor kon ik met mijn frustraties omgaan, in plaats van ervoor weg te lopen of ze te willen voorkomen.

Toevallig zag ik deze week de laatste uitzending van Oprah Winfrey en daar kwam een zin in voor die precies aangeeft wat ik geleerd heb. Het gaat om de volgende zin “Please take responsibility for the energy you bring into this space” en dit is wat ik me nu nog meer heb voorgenomen “me verantwoordelijk voelen voor de energie die ik meebreng”. Mijn best doen om ontspannen en aanwezig te zijn. Dat is voor mij het geheim van een gelukkig leven, waarin ik mijn kinderen kan begrenzen zonder dat ik daarmee de relatie in gevaar breng.

 

Blog jij over mode, wonen, gezondheid, opvoeding of je gezin?
Dan bieden wij jou een podium.
Word ook columnist bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://twitter.com/GezinOnline
https://www.facebook.com/gezinonline